Vanuit mijn hart

RECENT

Vanuit mijn hart

29 oktober 2019 \\ Praktijk

Onbewust

20 augustus 2019 \\ Praktijk

Na een therapiesessie

30 april 2019 \\ Praktijk

Therapiesessie

30 april 2019 \\ Praktijk

Over de drempel

30 april 2019 \\ Praktijk

School, werk, dagelijkse verplichtingen zoals het betalen van rekeningen en een eigen woning zorgen ervoor dat we geleerd hebben vanuit ons hoofd te beredeneren en keuzes te maken. Mijn eigen ervaring is dat ik van jongs af aan, op school, en later op werk, beoordeeld werd op mijn mentale prestaties. Daar bedoel ik mee: hoe goed ik iets uit mijn hoofd kan leren, hoe goed ik kan spellen, rekenen, en regels kan toepassen. Op school had creativiteit nog wel een plek, maar de uiteindelijke examenvakken waren toch echt mentaal. Zo ook werk. Creativiteit mocht daar wel zijn, maar de uiteindelijke beoordeling ging over omzet, kosten en winst. Voor mij heeft dit nooit compleet gevoeld. Het mentaal oplossen van problemen, zorgen voor eten en een dak boven ons hoofd is zeker nuttig, het heeft zeker een functie, maar het is slechts een onderdeel. Sterker nog, alleen mentaal naar iets kijken en op proberen te lossen werkt enorm beperkend. Ons denken kan namelijk alleen dingen herhalen, ordenen en regels toepassen, we kunnen dus alleen oude oplossingen opzoeken in ons geheugen en die opnieuw uitvoeren, herhalen.


Gelukkig is er meer. Wanneer we onze mentale kwaliteiten gaan zien als gereedschap, en onszelf als iets veel groters dan dit stuk gereedschap, onszelf de regie geven, in plaats van het gereedschap, gaan we voorbij die beperkende gedachtes. Voorbij het toepassen van oude oplossingen, voorbij herhaling. Voorbij het toepassen van regels, die vaak ook nog van een ander zijn. Het mooie hiervan is, is dat we opeens zien dat we nog meer gereedschap hebben, en dat zelfs nieuw gereedschap kunnen kiezen. De mogelijkheden zijn opeens eindeloos, in plaats van beperkt en opgelegd.


Nu hoor ik je denken: “Hoe dan?” Dat is een typische mentale vraag. Dat is die mentale ik, die meent dat ook dit mentaal moet worden opgelost. Het komt vanzelf wanneer je dit “Hoe dan?” los kunt laten. Wanneer je bewust kunt zeggen, nu kies er ik even voor om met mijn opgedane kennis mijn belastingformulier in te vullen, en daarna ga ik weer verder met leven.


Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe ik dit vond, de eerste keer dat ik echt bewust voorbij dit mentale stuk kon gaan, en ervoor kon kiezen wanneer ik het wel en niet gebruik. De mogelijkheden zijn namelijk echt eindeloos, en de enige beperking daarin ben ik zelf. Dat is supergaaf, fantastisch, doodeng en een enorme mindfuck tegelijkertijd, en nog veel meer. Niet toevallig is daar een proces aan vooraf gegaan, een proces waarbij ik stapje voor stapje oude dingen heb losgelaten, een plek heb gegeven, geleerd heb nog veel beter voor mezelf te zorgen, voor mijn eigen veiligheid en stabiliteit te zorgen, zodat ik met twee benen op de grond sta, hier en nu, om veilig en stabiel die eindeloosheid te ervaren.

Vanuit mijn hart

Contact

 

Bel me voor meer informatie of het maken van een afspraak. Indien ik niet bereikbaar ben, kan je een voicemail bericht achterlaten, of een e-mail sturen. 


Kaagjesland 12

2811 KM Reeuwijk

06 - 27 520 271

balans@riangeenen.nl


Wil je weten wat ik met jouw informatie doe, klik dan hier voor de AVG voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Accepteren